Fakta tentang Jeragat dan Kulit

  • Sejenis penyakit kulit.
  • Umumnya terbahagi kepada tiga jenis iaitu seborrhoeic keratoses, melasme dan skin tag;
    • Seborrhoeic keratoses timbul seperti biji hitam atau tahi lalat hidup.
    • Melasme - tompok hitam atau kelabu leper di bawah lapisan kulit.
    • Skin Tag - Daging lebih berwarna coklat atau kelabu yang kebiasaannya ada pada ketiak dan teher.
  • Jeragat tidak berbahaya namun menyebabkan kulit muka individu kusam dan kotor.
  • Rawatan melalui pembedahan atau sapuan krim.
  • Individu berusia 40 tahun ke atas lebih tinggi risiko berjeragat.


Kulit
  • Kulit adalah organ terbesar yang memiliki berat sekitar enam paun, kulit berperanan melindungi otot dan organ manusia.
  • Kulit memerlukan tiga vitamin, A, C dan E untuk kekal sihat.
  • Pengambilan makanan seimbang serta pemakanan tambahan baik untuk mendapatkan kulit sihat.
  • Vitamin A, C dan E, selenium dan zink adalah antioksidan yang membantu membaik pulih kolegen dan pemutihan kulit.
  • Asid lemak (EFAs) penting sebagai membentuk lapisan yang menghalang kehilangan kelembapan kulit, penting bagi mengatasi masalah kedutan dan kering.
  • Kandungan air penting untuk kelembapan kulit.
  • Kulit manusia terbahagi kepada dua lapisan utama iaitu epidermis dan dermis.
  • Secara saintifik, kulit mengawal suhu badan, menyimpan air, lemak dan vitamin D.
  • Kulit yang terdedah pada cahaya matahari menghasilkan pigmen melanin yang berlebihan untuk melindungi daripada pancaran UV sehingga menyebabkan pigmentasi.
  • Masalah tekanan seperti eczema akan merosakkan kulit.

Penjagaan kulit
  • Kulit harus dibasuh, dilindungi dengan krim pelembap dan pelindung matahari.
  • Lindungi kulit daripada sinaran matahari dari jam l2 tengah hari sehingga 4 petang.
  • Gunakan krim tabir suria dengan SPF15 dan ke atas.
  • Jika bersolek, gunakan kosmetik dengan pelindung sinaran matahari SPF15 dan ke atas.
  • Jangan merokok dan jauhkan diri daripada asap rokok.
  • Gunakan krim pelembap untuk mencegah kekeringan kulit.
  • Cahaya matahari yang mengandungi sinaran UV mempercepatkan proses penuaan dan pigmentasi, elakkan kulit terdedah terlalu lama pada cahaya matahari.

25 comments:

Hadi said...

Alkohol juga dapat menyebabkan jerawat karena bisa mengganggu kestabilan hormon (Rich Amor Indonesia), harus dihindari.

Tips rawatan resdung said...

Perubahan hormon juga boleh resdung dan sinus yanga akan menyebabkan pelbagai penyakit seperti kulit dan jeragat. Oleh itu perlu sentiasa menjaga kebersihan kulit dan juga pemakanan. selain senamam juga boleh membantu mengurangkan pelbagai penyakit.

The Tole Acupuncture said...

Terdapat pelbagai jenis rawatan untuk pelbagai penyakit yang boleh didapati di The Tole Acupuncture Herbal Medical Centre. Sila layari laman web The Tole Acupuncture untuk mendapatkan lebih banyak informasi.

http://thetole.org/

Alat micro dermabrasi said...

terima kasih informasinya

Jasa kirim barang murah said...

nice post

jual fiforlif said...

artikel yang sangat bermanfaat

grosir baju hamil kerja said...

terimakasih untuk informassinya

perawatan kolam renang said...

ngga salah deh berkunjung kesini

Jasa pembuatan patung 4D said...

wah nambah wawasan nih makasih yah gan infonya semoga bermanfaat

toko karangan bunga said...

nice info

Harga wallpaper dinding jakarta said...

thanks for sharing l like your post

dedicated server murah said...

selamat pagi dan terimakasih infonya sangat bermanfaat gan

Web Hosting murah profesional said...

makasih gan jadi nambah informasi gan

pemerah bibir said...

thanks a lot

Distributor Tahitian noni said...

informasi yang sangat bermanfaat

Harga mobil Honda said...

makasih gan informasinya, nice

Sewa mobil dan bus di Jogja said...

Selamat siang dan terima kash telah memberikan ilmunya

pembuat ketupat hiasan besar said...

artikel yang menarik gan

google adwords murah said...

makasih gan informasinya

jasa cuci karpet said...

nice post

jual hijab syar'i said...

faktanya gitu ternyata, wah nambah ilmu deh gan kalo berkunjung kesini. makasih yah gan informasinya.

kuta beach hotels said...

informasi yang sangat menarik

agen crystal x jakarta said...

informasinya sangat bermanfaaat

rf slimming said...

terimakaih untuk info yang telah di sajikan

renovasi kolam renang said...

bice pos..