Cara Mengawal Kencing Manis (Diabetes)

Dr. Noraziah Abd. Kadir Jailani.
Pakar Perubatan Am dan Dermatologi, Pusat Perubatan Darul Ehsan (DEMC), Shah Alam, Selangor.



Perubahan Cara Hidup

Perubahan cara hidup mampu mengelakkan kencing manis dan mengawal tahap gula dalam darah. Pesakit kencing manis dinasihatkan mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan dan mengawal kencing manis dengan melakukan beberapa perkara seperti di bawah.

  • Pemakanan
    Pemakanan berkarbohidrat dan gula seharusnya dikurangkan supaya pengambilan kadar kalori pada sesehari itu terkawal. Berbincanglah dengan doktor atau pakar pemakanan untuk cara diet yang terkawal.
  • Senaman
    Senaman penting untuk membantu mengurangkan berat badan dan juga menambahkan kesihatan jantung dan paru-paru (kardiorespiratori). Senaman perlu dimulakan secara beransur-ansur dan dengan nasihat doktor.
  • Penjagaan berat badan
    Pesakit yang mempunyai berat badan berlebihan akan mendapati tahap gula dalam badan sukar dikawal. Terdapat pesakit yang boleh menghentikan ubat kencing manis apabila berat badan dapat dikawal.
  • Pemeriksaan diri sendiri
    Pesakit kencing manis dinasihatkan membuat pemeriksaan sendiri terutamanya pada jari dan kaki yang kebas untuk tanda luka atau jangkitan kerana deria rasa sakit berkurangan. Ini membolehkan rawatan awal agar jangkitan tidak merebak.
Pemeriksaan Doktor dan Ubat

Pemeriksaan oleh doktor untuk memastikan kadar gula dalam darah mesti dilakukan secara berterusan. Ini membolehkan penghidap kencing manis memastikan bahawa tahap gula dalam darah adalah terkawal. Dianggarkan bagi setiap 1 peratus pengurangan kadar ujian darah A1 C, mampu menurunkan masalah berkaitan kencing manis sebanyak 40 peratus. Penjagaan anggota kaki dan tangan mampu mengurangkan kes anggota badan perlu dipotong disebabkan oleh komplikasi jangkitan sebanyak 45 hingga 85 peratus.

Kekerapan membuang air kecil boleh disebabkan oleh beberapa faktor seperti:
- Kencing manis yang tidak terkawal dan tahap gula tinggi dalam darah
- Jangkitan kuman atau kencing kotor
- Kerosakan buah pinggang
- Masalah pundi kencing sama ada gangguan saraf atau masalah pundi kencing seperti pundi kencing yang terlalu aktif, disyorkan agar berjumpa doktor untuk pemeniksaan selanjutnya.

36 comments:

fyeza said...

satu lagi petua mengurangkan /mengawal kencing manis ialah minum air daun cerry yg direndam dengan air panas mendidih saperti teh. jadikan amalan harian. sukatan 5-10 helai utk 1 jug air panas. selamat mencuba. ia juga berkesan utk kebas-kebas.

Anonymous said...

bagaimana kencing kotor boleh berlaku? Terima kasih

Anonymous said...

nak ty doc...klu kepala sll berpeluh ngan byk smpai basah rambut cam mandi...adakah sbb kencing manis? thanks

Pemanis stevia said...

Kepada sahabat sekalian yang ada penyakit kencing manis, sekarang ada alternatif kepada gula, iaitu stevia. Dengan bahan semulajadi ni, tak perlu lagi nak berpantang manis

Arm said...

Bonda saya pakai transfer factor, sekejap jer dah baik.. elok sungguh ubat tuh..

Anonymous said...

nenek kwn sy tu gune produk usana health science..skjap je dye dah sembuh..huhu

taishou said...

adakah air kencing dihurungi semut tanda kencing manis?

taishou said...
This comment has been removed by the author.
elva said...

artikel yang baik...tq doc

adaa said...

gud info! just nak share, saya dulu 2 kali pregnant, 2 kali kene GD, seksa gak nk diet memula tuh, huhu aiskrem, coklat, ABC..saya minum aiir gula sekali je, lepas tuh sy kawal diet, n amalkan minum fiber..alhamdulillah lepas tuh x yah jmp doc dah hehe smp sekarang wpon dh xde GD, saya still consume fiber tuh sbb sgt bagus utk body, kawal blood sugar(mmg dah ramai yg ada diabetes amek fiber ni), body weight, bowel movement..best..so bagi ibu2 yang face the same prob, maybe nak cuba..ni artikel nye ya..jemput lawat..insyaAllah membantu fiber kurangkan bacaan gula/diabetes berkurang dalam 3 hari/GD tiada lagi!

Anonymous said...

selamat tinggal diabetes. Lihat di sini http://zhahab.blogspot.com

Bio Disc 3 RM899 shj said...

Salamalaik, Anda berminat dengan rawatan kencing manis guna Bio disc dengan harga yag berpatutan. Sila klik link di atas....

umair said...

salam
info tambahan
memang kalau kita ikut piramid makanan dan amalkan makanan yang seimbang kita tidak perlu ambil makanan tambahan. tapi dalam masa setahun dua ini saya saya ada terbaca tentang radikal bebas. radikal bebas ialah suatu atom relatif yang tidak stabil yang elektronnya tidak berpasangan (1 atau lebih) di bahagian luar orbitnya. okay ini memerlukan penerangan yang lebar, tapi saya ringkaskan =)
radikal bebas boleh menyebabkan penyakit seperti sakit jantung, diabetes, strok, barah, darah tinggi dan sebagainya dan hampir kesemua penyakit yang tersenarai disebabkan radikal bebas (kajian saintis baru-baru ini kalau tak percaya boleh google heee). okay apa yang menyebabkan radikal bebas terjadi. faktor terjadi radikal bebas contoh, asap rokok, uv ray, pencemaran udara, pemakanan yang mempunyai pengawet kimia, dan sebagainya. maksudnya kita tidak dapat elak radikal bebas in fact setelah dikaji badan kita diserang lebih daripada 40,000 jenis radikal bebas setiap hari!! dan inilah antara faktor mengapa banyak pesakit barah etc. yang umurnya makin menurun sedangkan pada setengah abad yang lalu ia hanya dihidap oleh orang pertengahan umur kerana sitem imune mereka yang makin lemah dan faktor usia/keturunan. dan bagi saya pengambilan supplement tidak perlu jika kita tidak diserang radikal bebas tetapi sebaliknya. dan banyak pakar kesihatan menyarankan kita mengambil produk anti oksida yang mempunya ORAC score yang tinggi. saya ada buat sikit review pasal ORAC score sbb saya kena buat thesis untuk subjek ini. klik url ni http://bit.ly/rNPvlg untuk lebih info, nnt panjang2 marah pula owner blog
:P

MOHAMAD AZMI said...

cuba kapsul 100% herba TUNJUK LANGIT+DOA penawar kencing manis semulajadi..
di www.hikmahherba.blogspot.com

MOHAMAD AZMI said...

tuan/puan boleh cuba kapsul 100% herba TUNJUK LANGIT+DOA penawar kencing manis secara semulajadi...
info di www.hikmahherba.blogspot.com

ubat kencing manis said...

sebenarnya kencing manis boleh dirawat....usaha dan ikhtiar...

Produk Kesihatan Dr. Rais Abdullah said...

Selamat tinggal diabetes..ketahui punca dan cara merawatnya..terbukti berkesan dalam masa 4 hari!!

layari http://adidrcure.blogspot.com/

atau

http://www.facebook.com/drcurekencingmanis

untuk maklumat lanjut.

EASY_COURSE said...

atu lagi petua mengurangkan /mengawal kencing manis ialah minum VCO (Virgin Coconut Oil)/ minyak kekapa darah yang membantu mengawal diabetes:kandungan gula dalam darah.
Jika anda konsisten mengambil cecair ini, insyallah, kesannya akan diperoleh dalam masa yang singkat tetapi ia juga bergantung kepada sistem/hormon individu tersebut.
cara pengambilan VCO :
3 kali sehari @1 camca teh

RM 39.90 / liter
vco jenis cecair.untuk diminum atau disapu di tempat bermasalah

contact us for more ;
email at : z4hr4_z4hr4@yahoo.com
HP 087772888300
Banten. Indonesia

khemre said...

sekadar berkongsi maklumat


http://diriku-doktorku.blogspot.com

Anonymous said...

Fiber brand ape awak minum????

Luke said...

Info ini sangat berguna sebagai rujukan, terima kasih.

Anonymous said...

alhamdulillah. saya berjaya mengawal penyakit kencing manis saya. http://penawarnajmi.blogspot.com/

NooRzza said...

Anda mengalami sakit kencing manis tegar? Cubalah cara tradisional.Minumlah Air rebusan Mahkota dewa, tidak pahit..ramai yg telah pulih...tak rugi mencuba.. Buah MAhkota Dewa yang telah di keringkan 1 kotak (125gm)hanya RM 30.00 sahaja.Harga termasuk kos penghantaran.Call atau sms saya utk pertanyaan 012 7489445 (Puan nora).

NooRzza said...

Anda mengalami sakit kencing manis tegar? Cubalah cara tradisional.Minumlah Air rebusan Mahkota dewa, tidak pahit..ramai yg telah pulih...tak rugi mencuba.. 1 kotak hanya RM 30.00 sahaja. sms saya utk pertanyaan 012 7489445 (Puan nora).

NooRzza said...
This comment has been removed by the author.
Anis Syaffiqa said...

Assalamualaikum..
kencing manis tidak boleh sembuh, tapi boleh di kawal. begini caranya….
“POTONG GULA JANGAN POTONG KAKI”tolong LIKE page ni.
FB: https://www.facebook.com/jus.sulin.9?fref=ts
Blog: http://jussulin.blogspot.com/
Email: royalejussulin@gmail.com
Terima kasih

gendarmaxsugarblock said...

Tiada tandingan.Mengapa bayar lebih?.3-7 Hari Pasti Berkesan Menurunkan Kadar Gula Dalam Darah
https://www.facebook.com/gendarmax.sugarblock
http://gendarmaxsugarblock.blogspot.com/

Sharizan Basarudin said...

Penawar kepada kencing manis, InsyaAllah.dengan izinNya, Jom tengok,klik aja https://www.facebook.com/pages/Double-Stem-Cell/1445434272338247?ref=hl

Hamidah Burham said...

Dengan izin Allah Kencing manis boleh dirawat dengan vivix.

Vivix tonik powerful antioxidant merawat sel yg telah rosak dan merawat diabetes tanpa merosakkan hati dan buah pinggang.

Terdapat banyak patent dan kajian saintifik.

Halal, selamat dan berkesan. Ayah saya pun dah mkn vivix dan telah pulih dr glaucoma.alhamdulillah.



Hubungi saya hamidah. Whatsapp@0163385790

tehcincau said...

Sebenar nya ada cara paling GAMPANG dan MURAH untuk mengatasi diabetes, yaitu konsumsi rutin CINCAU (CHIN CHAU).
Selain untuk diabetes, juga dapat untuk hipertensi, kolesterol, trigliserida, allergy, cancer, diet slim
Sangat ber manfaat
www.arogyapowder.tk

Anonymous said...

Kepada penghidap kencing manis sy cadangkan anda mengambil aloevera gel yg berfungsi utk membersihkan usus perut yg sekian lama tidak diservis dan dpenuhi toksin2 sekaligus melemahkn daya tahan tubuh seseorang. Maka segala penyakit dgn mudah menyerang bdn mereka sekiranye dbiarkn bterusan.
Dan apabila usus n perut bersih dr sebarang toksin, segala zat2 mkn akan diserap oleh tubuh dgn sempurna. Aloevera gel juga dpt mengawal gula dlm darah.
Selamat mencuba 017-2695158 en din - wassap,sms

salmiah said...

sharing info yang sgt2 berguna dan membantu pengidap disbetes...

Pengedar Shaklee Terbesar Di Kuching Dengan READY STOCK

Tan Stephanie said...

High fats lead to high risk of diagnosed with heart attack, diabetes, high blood pressure, uric acid, gallstones etc
Jenny Having gone through few so many ways and products to ease her health problem, she finally found TRA with us and now her body weight dropped healthily and dramatically.

Check out our healthy weight management products at FB fan page seemyweight.com or drop us a line at 012-3454977/ 012-3353573 for more real testimonials.

ubat resdung said...

betul tu, kencing manis ni mmg kita kena control makan kalau nak kawal dia, ubat tu letak no 2

Liza RxInternational said...

Mungkin ramai yang tak tahu, setiap penyakit ada penawarnya. Begitu juga Pengasas RxInternational dahulunya seorang doktor dan juga salah seorang bekas pesakit kanser darah tahap 4. Kini beliau sembuh sepenuhnya dari penderitaan penyakitnya...Kini dengan kajian & formulanya beliau ingin berkongsi dan membantu orang ramai yang sedang berikhtiar dalam menyembuhkan penderitaan penyakit yang sedang dihadapi..
Jika anda rasa kesakitan itu mahal cubalah kesakitan.....www.produkrxi.blogspot.com

MARIA AWI said...

Pelanggan saya dah ramai berikan feedback positif bila amalkan vivix. Kebiasaannya belum habis sebotol, dah turun kencing manis. Ada yang sehingga bacaan 7.

Boleh visit blog saya untuk info lanjut
Vivix Shaklee Sebagai Penawar Mujarab Kencing Manis