Strok (Angin Ahmar) Meningkat Dalam Golongan Muda dan Usia Pertengahan

Los Angeles — Strok sedang meningkat dengan pantas dalam golongan muda dan usia pertengahan, satu petanda yang wabak obesiti sudah mula berpindah beban usia.

Bilangan tersebut, yang telah dikeluarkan pada satu sidang Pertubuhan Strok Amerika, datang dari satu bancian pertama kali penghospistalan strok berdasarkan usia seluruh negara yang terbesar dilakukan. Para penyelidik kerajaan membuat bandingan kemasukan kes ke hospital pada tahun 1994 dan 1995 dengan kes tahun 2006 dan 2007.

Peningkatan paling tinggi, sebanyak 51 peratus adalah dari golongan lelaki berumur di antara 15 ke 34 tahun. Strok dalam kumpulan umur ini turut meningkat dalam kalangan wanita tetapi tidak sepantas lelaki, iaitu sebanyak 17 peratus.

“Ia sememangnya mencemaskan,” kata Dr. Ralph Sacco, presiden Pertubuhan Strok Amerika dan juga seorang ahli neurologi di Universiti Miami. “Kita telah lama runsing berkenaan peningkatan berlakunya obesiti dalam kanak-kanak dan dewasa muda mungkin memberi kesan penyakit kardiovaskular dan strok, dan rupanya ianya sedang berlaku,” katanya.

Angka Bancian

Angin ahmar masih penyebab penghospitan terbesar kepada golongan berusia. Bagi mereka yang berusia lebih 65 tahun, terdapat 300 kes strok daripada 10 000 kemasukan ke hospital. Bagi lelaki berusia 15 ke 34 tahun, terdapat 15 kes strok daripada 10 000 kemasukan , dan bagi wanita dan remaja perempuan dalam kumpulan umur itu terdapat 4 kes daripada 10 000.

Bagi setiap 10 000 kemasukan ke hospital pada 1994-95 berbanding 2006-07, strok meningkat:
- 51 peratus, dari 9.8 ke 14.8 kes, bagi lelaki 15 ke 34 tahun
- 17 peratus, dari 3.6 ke 4.2 kes, bagi perempuan 15 ke 34 tahun
- 47 peratus, dari 36 ke 52.9 kes, bagi lelaki 35 ke 44 tahun
- 36 peratus, dari 21.9 ke 30 kes, bagi perempuan 35 ke 44 tahun

Corak yang berlawanan berlaku bagi golongan berusia. Strok menurun 25 peratus bagi lelaki 65 tahun dan lebih (dari 404 ke 303 bagi 10 000 kes), dan 28 peratus bagi wanita dalam kumpulan umur ini (dari 379 ke 274). Para doktor berpendapat pencegahan dan rawatan terhadap faktor risiko seperti tekanan darah tinggi yang lebih baik dalam golongan usia emas mungkin menyumbang kepada penurunan ini.

Punca Peningkatan

Di Universiti California Los Angeles (UCLA), para doktor mendapati strok dalam golongan muda adalah berkaitan dengan tekanan darah tinggi dan arteri tersumbat, kata Dr. Jeffrey Saver, pengarah pusat strok di UCLA.

Allison Hooker pula, seorang jururawat yang mengendalikan penjagaan strok di Forsyth Medical Center di Winston-Salem, berkata hospital beliau juga turut mendapati lebih banyak strok berlaku dalam golongan orang muda dengan faktor penyebab seperti merokok, obesiti, tekanan darah tinggi, pengambilan melampau alkohol dan kencing manis (diabetes).

"Saya boleh katakan sekurang-kurangnya separuh dari bilangan (pesakit angin ahmar) kami adalah dalam usia 40an atau awal 50an, " kata beliau.

2 comments:

Awang said...

Tahniah, info-info yang anda berikan banyak membantu mengenali jenis-jenis penyakit, simptom dan statistik diberikan sebagai sokongan padu kepada kritikalnya sesuatu itu kepada diri dan masyarakat. Teruskan usaha murni anda. Syabas

www.darwisa.com.my

Diet orang melayu said...

Kebaikan dan Manfaat Vivix
Memelihara :
kesihatan jantung
kesihatan otak
kesihatan sistem imun
kesihatan sendi
Vivix Shaklee Kaya Resveratrol Tinggi Antioksida dan Awet Muda

Perlindungan antioksidan
peningkatan tenaga
kesihatan badan yang optima
Kebaikannya sama dengan 3,000 gelas arak merah.

Vivix juga terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, tidak mengandungi alkohol dan menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan.