Tabiat Yang Boleh Membuat Anda Sakit Kepala

Sakit Kepala, Tabiat Anda Mungkin DalangnyaAnda sakit kepala? Sakit kepala memang tidak selesa. Entah dari manalah datangnya tetapi jika anda meneliti tabiat anda, anda boleh mencari dalangnya.

  • Kopi – sekiranya anda sakit kepala pada waktu pagi setelah tidur lewat malam, ia mungkin menandakan penarikan kafein.
  • Komputer – berhenti setiap 20 minit untuk meregangkan leher dan belakang anda.
  • Silau – keletihan mata boleh buat anda sakit kepala. Elak keletihan mata dengan meletakkan lapisan anti-reflektif pada cermin mata dan anti-silau pada monitor anda.
  • Makan dan minum – jarak yang panjang antara masa makan boleh menyebabkan sakit kepala. Juga pastikan anda minum air secukupnya.
  • Relaks – sakit kepala cenderung menjadi teruk dalam usia 30an dan 40an anda. Ini mungkin kerana stres, tekanan dan ini adalah masa yang sibuk dalam kehidupan.
  • Ubat – sesetengah sakit kepala adalah kesan sampingan pengambilan ubat tertentu. Jangan berhenti makan ubat yang dinasihatkan oleh doctor tetapi anda sentiasa boleh bertanya andai ada pilihan lain.

6 comments:

Anonymous said...

Tekanan dan stres memang penyebab sakit kepala. sy kuar rilek ambil angin kalau skt kepala.

Syed Safwan said...

Thanks 4 d info....mintak kebenaran ntuk link kan ke blog saya

Farina said...

info yang baik. inilah punca punca sakit kepala. nk buat kerja pun payah kalau sakit kepala ini. otak dan badan kita juga perlukan rehat yang cukup. tenang dalam membuat keputusan. banyak ubat ubat yang dapat melegakan pening kepala ini.

David said...

123 HP Printer Setup

Kzaman said...

Terima kasih atas info...

zam said...

Ya betul tu, kadang kadang sakit kepala ini datang menyerang jika terlalu stress lebih lebih lagi kalau sampai stress setiap hari. Lama lama boleh dapat darah tinggi. Terima kasih atas perkongsian.